Wat herinnert jouw kind zich van de periode voor zij werd geboren?
Je kunt erover praten met je jonge kind!

 

Ik richt me met Klein Bekijken sinds enige tijd niet meer alleen op zwangere vrouwen, maar ook op baby’s en peuters. Maar wel vanuit dezelfde insteek: de ervaringen die een kind opdoet tijdens de periode in de baarmoeder en tijdens de bevalling hebben invloed op het verdere leven van een kind.

Wat merk je als ouders als je kind herinneringen heeft aan de periode voor de geboorte?
Dat kan heel divers zijn, bijvoorbeeld het volgende:
Je peuterdochter van 2 heeft last van paniekaanvallen en driftbuien die extremer zijn dan je bij andere peuters ziet. Ze praat nog nauwelijks, is bang voor afgesloten ruimtes, wil niet alleen in haar bed slapen en heeft regelmatig last van buikpijn. Jij weet dat er tijdens de zwangerschap veel verdriet was over het zoontje waar jullie eerder, na een zwangerschap van 20 weken, afscheid van moesten nemen.
Ook de bevalling van jullie dochtertje verliep met de nodige complicaties.
De vraag komt bij je op: kunnen mijn emoties tijdens de zwangerschap en de complicaties bij de bevalling van invloed zijn op hoe mijn dochtertje zich nu voelt? En wat kunnen we daar nu mee?


Hoe weet je of het gedrag of de emoties van je kind te maken hebben met die periode voor de geboorte?
Dat weet je niet, althans, je kunt het niet bewijzen.
Maar ik geloof in de intuïtie van ouders en met name moeders.
Ik denk dat jij het kunt voelen als er iets met je kind aan de hand is en er een verband is met hoe de zwangerschap of de bevalling is verlopen.



Kunnen baby’s en peuters zich überhaupt iets herinneren over de periode voor en rond de geboorte?
Onlangs heb ik met veel interesse het boek gelezen van David Chamberlain: Goed geboren worden: Voorbereidingen op en herinneringen aan de geboorte.
Ik kwam op het spoor van dit boek door verwijzingen van Anna Verwaal.
De Nederlandse vertaling van dit boek is al uit 1990 en het boek is helaas niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. 

Ik kon het na wat speurwerk tweedehands te pakken krijgen.

In dit boek laat David Chamberlain ons zien dat het vermogen van baby’s om te leren en te herinneren lange tijd enorm onderschat is. Pas vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam er meer serieuze aandacht voor zogenaamde ‘geboorteherinneringen’. Onderzoeken die voor die tijd (al vanaf de jaren 20!) waren gedaan, werden vooral gezien als ‘leuk spelletje’. Er was weinig vertrouwen in de uitkomsten. Terwijl er zoveel belangrijke inzichten zijn opgedaan.

Wat ik zelf heel intrigerend vond in dit boek, waren de verhalen die zijn verzameld door Linda Mathisen waarin hele jonge kinderen vertellen over hun geboorteherinneringen. Zodra kinderen leren praten, kan hun geboorte een van de eerste dingen zijn waarover ze willen vertellen. Vanaf een jaar of 5 vervagen deze herinneringen weer.
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik wist dit niet. Ik vind dit een heel interessant gegeven en hoop oprecht dat hier meer aandacht voor komt.

Wat kun je hier als ouders mee?
Als je weet dat dit mogelijk is, dan kun je als ouder je peuter/kleuter er vanuit een ontspannen sfeer ook naar vragen: Herinner je je geboorte? Herinner je je hoe het was in mama’s buik, voordat je werd geboren? Nodig je kind uit om hierover te vertellen of te tekenen of betrek het in het spel van je kind.
Ben jij ook zo benieuwd of jouw kind zich iets herinnert en naar wat je dan te horen krijgt?



Wat kun je doen als je kind nog te jong is om hierover te praten?
Het kan heel goed dat een baby of peuter herinneringen heeft aan zwangerschap en geboorte en daar ‘last van heeft’. Mijn ervaring is dat dit vaak het geval is bij gevoelige kinderen die gevoelig zijn en veel emoties kennen, maar dit dus nog niet kunnen verwoorden.

Als je mij al wat langer volgt, dan weet je inmiddels dat ik een warm pleitbezorger ben van liefdevol verbinden en communiceren met je baby, vanaf het begin van de zwangerschap.
Vanuit dat liefdevol verbinden met het kind kun je je kind helpen ervaringen te verwerken, hoe jong ze ook zijn.
Vertel je kind over die periode tijdens de zwangerschap of bevalling terwijl je het rustig in je armen wiegt. Vertel hoe jij denkt dat het voor jou kindje moet zijn geweest om dat mee te maken. Het klinkt misschien gek, maar dit is helend zowel voor jou als voor je kind. Wanneer je goed afstemt op je kindje, dan weet je intuïtief wanneer het genoeg is geweest en je beter kunt stoppen.


Ben je benieuwd naar de 2 andere tips die ik heb? Bekijk dan onderstaande video op mijn YouTubekanaal.


Wil je meer weten over herinneringen van je jonge kind aan de tijd in de baarmoeder of aan de bevalling? Neem gerust contact met me op voor een gratis oriënterend gesprek.

ja, ik wil hierover graag met je in gesprek


ik wil hier graag met je over doorpraten


En heb je zelf ervaring met verhalen van kinderen over hun herinneringen aan de periode in de baarmoeder of aan de bevalling, dan kom ik graag met je in contact!

Ook ben ik erg benieuwd of hier in Nederland onderzoek naar gedaan is of wordt. Weet je daar iets van? Laat het me dan weten.