Aanvullende scholing babyopvang
Bevorderen van de kwaliteit van de kinderopvang staat al jarenlang hoog op de agenda.
Niet alleen door aanbieders maar ook vanuit de politiek zijn er al tal van maatregelen genomen om kwalitatief hoogwaardige kinderopvang te borgen. Diverse wetten en besluiten zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd, waaronder de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK) die per 1 januari 2018 van kracht is geworden. In deze wet worden een aantal kwaliteitsmaatregelen beschreven die gefaseerd ingevoerd zijn/worden. Een van die maatregelen is de verplichte aanvullende scholingseis voor pedagogisch medewerkers die met baby’s werken (ingangsdatum 1 januari 2025).
De cao-partijen hebben de scholing voor het werken met baby's opgenomen in de CAO Kinderopvang en hebben hiervoor leerdoelen geformuleerd gericht op kennis en vaardigheden voor het werken met 0-jarigen.
Er is een procedure opgesteld voor het laten goedkeuren van scholing en er is een lijst met goedgekeurd scholingsaanbod voor het werken met 0-jarigen (zie www.kinderopvang-werkt.nl).
De training werken met baby’s - Klein Bekijken is opgenomen op deze lijst en voldoet aan de geformuleerde eisen.
Wie is je trainer?
Ik ben Thea Schäfer, geboren in 1965 en in 1988 afgestudeerd als orthopedagoge aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ik heb ruim 15 jaar ervaring als pedagoog en hoofd kwaliteit in de kinderopvang en ruim 10 jaar als hogeschooldocent bij zowel de voltijd als deeltijdopleiding van de opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie (voorheen Pedagogisch Management Kinderopvang). In beide functies heb ik projecten (be)geleid, trainingen en onderwijs verzorgd en ontwikkeld en ik heb studenten en professionals begeleid in hun leer- en ontwikkelproces, onder andere met behulp van videofeedback. Hierbij ben ik steeds meer het belang gaan inzien van het contact maken op gevoelsniveau en het combineren van hoofd, hart en handen.
Het gebruik van videobeelden om vanuit nieuwsgierigheid te onderzoeken en klein te leren kijken, is mijn grote passie. Het verwondert me telkens weer wat er in beelden te ontdekken is en hoe klein bekijken bijdraagt aan het leerproces (ook van mezelf!).
Ik vind het belangrijk om te investeren in de relatie zodat het veilig voelt om je in alle kwetsbaarheid open te stellen. Om te kunnen groeien is nadruk op het positieve belangrijk. Immers: wat je aandacht geeft, groeit! Laten we dus zorgen dat het de kwaliteiten zijn die gaan groeien.
Ik geloof niet in één bepaalde methodiek. Ik geloof in het uitvergroten van aanwezige kennis en vaardigheden en in het volgen van hart en intuïtie. Wanneer je van daaruit verbinding maakt met de mensen en kinderen om je heen en met je werk combineer je meesterwerk en passie en dat brengt wonderen tot stand.
Duurzaamheid
Vanuit mijn betrokkenheid bij het jonge kind, is het voor mij vanzelfsprekend om ook na te denken over duurzaamheid in mijn onderneming.
Ik reis bij voorkeur met het openbaar vervoer. Dat kan consequenties hebben voor de trainingslocatie of de start en eindtijd van een training.
Trainingsmaterialen als een studiehandleiding en opdrachten worden bij voorkeur per mail aangeboden. Ik ga daar niet heel rigide mee om. Waar nodig en functioneel kan tijdens een training gebruik gemaakt worden van opdrachten of kijkwijzers op papier.
En tenslotte heb ik heel bewust gekozen voor de ASN bank voor mijn zakelijke bankrekening.